Länge leve filmjölken

 
Mat. Jag älskar mat. Äter det mesta. Kommer aldrig sluta äta kolhydrater, aldrig sluta äta smörgås. Kommer för alltid älska bacon. Och kan dessutom äta en halv kladdkaka utan några som helst problem.
 
Men någonting har hänt. Jag har alltid avskytt fil och naturell yoghurt. Minns hur jag som riktigt, riktigt liten åt a-fil med ungefär en halv deciliter strösocker i hos farmor och farfar. Det såg ju så gott ut när de åt det, men nej - det smakade bara surt och äckligt trots den ganska rejäla sötningen. Men så i år, fick jag för mig att jag skulle göra som jag hört att man ska göra om man inte tycker om oliver, nämligen testa att äta det 12 gånger. Om man fortfarande inte tycker om det efter 12 försök är det helt enkelt ingenting man ska ha på sin tallrik. Ett par månader har gått och långt mer än 12 tallrikar fil och naturell yoghurt har förtärts. Attans, säger mitt ekonomiska studenthjärta. Gröt som är så billigt!
 
Smörgås, ägg, yoghurt, fil, müsli och godis är vad jag i stort sett levt på i sommar. En och annan glass också. Och kaviar. Skam den som ger sig - länge leve filmjölken. Och äggmackan, men det är sedan gammalt. 
 
 
/A.

Intervaller kan få vem som helst att vilja spy

8,4 kilometer. En backe. 5 vändor upp och ner. Mjölksyran var närmast outhärdlig under de sista vändorna och lungorna jobbade på högvarv. Sprang vidare på grusvägen. Fick ner pulsen och andningen. Då var det dags igen. 5*200 meter med 100 meter mellan varje intervall. Hade bra klipp i benen idag, rullade på ganska lätt i 3,45-tempo. Efter den sista intervallen väntade 1,5 kilometer nedjogg i en lång och otroligt seg uppförsbacke. Det är verkligen nackdelen med att bo högt, de där långa uppförsbackarna slipper man aldrig!
 
Jag må se glad ut, men skenet bedrar. Två minuter tidigare halvlåg jag på gräsmattan och ifrågasatte varför jag håller på med löpning egentligen. Två minuter senare tog endorfinerna över och leendet var på plats. 
 
 
 
/A.

Terräng

Härmed utser jag Bredaryds motionsspår till det jobbigaste i hela Småland. 7,5 vansinnigt jobbiga kilometer. Uppför, nedför, obanad terräng, traktorspår och tät skog. Jösses! 
 
 
 
/A.
 
Ps. Jag har köpt Jessicas systemkamera. Nu ska det bil skärpning med fotokvaliteten här i bloggen, ska bara gå en liten fotokurs hos proffset och lära mig ett och annat först. Ni måste kika in i hennes blogg, hennes foton är helt fantastiska!
 
 

Reflektion

Det är dags att se sanningen i vitögat. 
 
Jag registrerar all min träning på funbeat men har inte orkat lägga till alla löppass de senaste två månaderna. Ägnade mig åt det nu alldeles nyss, och insåg en sak som jag egentligen har vetat sedan länge. Göteborgsvarvet tog död på min "kärlek" till långdistans. Det var en fruktansvärd upplevelse som jag aldrig någonsin vill uppleva igen. Det är drygt två månader sedan den där fruktansvärt varma dagen i maj, men känslan av betongben och flimmer framför ögonen finns kvar. I drygt två månader har jag ägnat mig åt att springa pass som är mellan 5 och 10 kilometer långa. En del ganska snabba sådana, och en del lite mindre snabba. Pass som jag för tillfället uppskattar mycket mer än långpass, men som jag ändå inte är helt nöjd med. Jag vill bli stark, snabb och uthållig, och helst på samma gång. Känner mig starkare än på länge, snabbheten finns där om jag bara bestämmer mig för att trycka på, men uthålligheten är nog inte på topp. 
 
Frågan är om man som motionär (ett ord som jag för övrigt närmast avskyr) ska tvinga sig till träning som inte känns rolig? 
 
Jag har bestämt mig. Från och med nu ska jag kämpa för att återvinna den goda känslan till långpassen. Vill känna känslan av att vara en evighetsmaskin. 5 kilometer i all ära, men jag vill kunna springa långt. Kunna, och kanske framför allt vilja. 
 
/A.
 

Livet på landet

Söndagen och vilodagen är här. En efterlängtad sovmorgon och lång frukost (som till tidunkten sett borde varit en lunch) med flera koppar kaffe och nu även några rutor choklad. Till frukost.
 
Igår var det en stor dag i bygden där jag håller till då det var den så kallade Bolmendagen. Diverse aktiviteter runt hela Bolmen (som faktiskt är Sveriges 10:e största sjö) och den väldigt levande landsbygden visade vad den hade att erbjuda. - Så även det lilla köpcentrumet där jag håller till om dagarna. Det var nog faktiskt den stressigaste arbetsdagen i mitt liv, med fullt ös hela dagen. Tiden gick otroligt fort, hungern blev väldigt stor och glassen som fick bli efterrätt efter en lunch i form av en banan när jag slutade 16.30 var det godaste på länge.
 
Inledde gårdagen med lite löpning. 8 kilometer före frukost, som till en början var något sömniga. Efter några kilometer vaknade jag dock till liv och kunde njuta av att bara låta benen rulla. Efter jobbet begav jag mig till gymmet och ägnade mig åt cirkelträning med mina goda vänner skivstängerna. Fortsatte sedan kvällen med att umgås med min kära vän Emelie. Klockan 23.00 var det dags för äventyr... En fisketur i mörkret slår det mesta!
 
  
 
/A.
 

När världen är som vackrast

En äldre man i affären går upp klockan tre varje morgon (natt?) för att världen är som vackrast då. Han tyckte att jag skulle testa att gå upp så tidigt en gång för att få se världen vakna till liv samtidigt som solen går upp. 
 
Igår kväll ställde jag klockan på 03.00 och 03.30. Planen var att springa en runda för att sedan gå och lägga mig och sova några timmar till innan jobbet. Allt för att få se hur världen ser ut när den är som vackrast. 
 
Klockan ringde och jag tittade ut. Det fanns inte minsta tillstymmelse till ljus, bara mörker. Jag somnade om och insåg sedan att jag hade valt helt fel dag. När klockan åter ringde vid 6-tiden masade jag mig upp och möttes av dimma. På grund av tidsbrist blev det en kortare morgonjogg. Närmare 6 kilometer strax under 30 minuter.
 
Efter en lång dag på jobbet ligger jag nu utslagen i soffan med en ungefär lika nyvaken look som när jag sprang min runda imorse. Före frukost och när klockan inte ens hunnit bli passera sju på morgonen, då bidrar man sannerligen inte till att göra världen vackrare. Men med ett par avslutande kilometer i 4,40-tempo bidrog jag i alla fall till att göra den lite snabbare... 
 
 
/A.

När klantigheten kommer på besök

En gång klantig, alltid klantig. 
 
Fick för mig att åka rullskidor i måndags efter jobbet. Solen sken fortfarande trots att klockan passerat åtta och livet kändes fint. Några stapplande första meter, men efter ett tag släppte det och jag kände att jag hade kraft i stakningen. Efter 31 minuter händer det. Av någon utgrundlig anledning tappar jag balansen och ligger där på asfalten. Känner mig som en gammal tant och har i efterhand skrattat gott åt hur jag betedde mig. Med stavar och skiddor om vartannat säger jag högt för mig själv: Aj, aj, aj, aj, aj, oj, oj, oj, Alexandra, nu reser vi oss upp sakta och försiktigt, aj, aj, aj...
 
Lite skrapsår och blåmärken och ett svullet knä som gjorde rejält ont igår men som idag verkar ha övergått till att bara vara lite blått och stelt. En enorm lättnad, är så vansinnigt rädd för att få ont i knäna. 
 
 
Bättre lycka nästa gång, då med både armbågsskydd och knäskydd!
 
Igår och idag startade dagen strax innan 06.00. Igår fick ben och rumpa sig en omgång och idag körde jag ett pass för överkroppen. Övningar med 50 reps på varje övning var dagens upplägg. En bra start på dagen innan ytterligare en heldag på jobbet.
 
/A.

Soliga 15

Att få sitta i solen på altanen klockan 9.30 en söndagmorgon och riktigt känna hur solen bränner på armen samtidigt som jag skriver, känns så fantastiskt härligt. Men en tallrik fil/yoghurt/keso/müsli/nötter framför mig och en kopp kaffe på armstödet. Älskade sommar, vad jag tycker om dig!
 
 
 
Efter 13 arbetsdagar i rad (om än en kort sådan i torsdags när jag åkte iväg till Öland) är det extra härligt att få njuta av solen från tidig morgon idag. Imorgon och hela veckan som kommer väntas strålande solsken, och jag jobbar 8.30-18/19.00 varje dag. Soldyrkare som jag är, känns det liiite jobbigt, men samtidigt ändå helt okej då jag trivs som fisken i vattnet i den lilla lanthandeln.
 
Trots arbetsdagar som sträcker sig över alla "effektiva soltimmar" finns kvällarna kvar att utnyttja. Och vilka kvällar sen! Igår gav jag mig iväg på min favoritsträcka på grusvägarna här hemma, medan solen fortfarande värmde, iklädd endast sport-bh och korta tights. Favoritsträckan är 2,5 kilometer med lätt sluttning uppför, följt av en vändpunkt och så ganska självklara 2,5 kilometer med lätt sluttning nedför. 3 gånger fram och tillbaka ger en sträcka på 15 kilometer. Tanken var att försöka hålla ett riktigt lågt tempo med tanke på min mycket envisa förkylning som när jag minst anar det väljer att visa sig igen. Jag ställde in ett alarm på klockan som skulle varna varje gång jag låg i ett högre tempo än 5.30/km. I 5 kilometer låg jag i det där låga tempot, men det blev lite för jobbigt. Mindre jobbigt blev det när jag stängde av alarmfunktionen och lät kroppen jobba på i valfritt tempo. Sammanlagt 15 kilometer i 5.20 min/km.
 
/A.

Intensivt dygn

Jag är frisk! Förkylningen är borta och lyckan är närmast total. Det senaste dygnet har var väldigt intensivt. 
 
Gårdagen:

06.00: morgonjogg, 7 kilometer.
08.30-13.00: jobb.
13.50: tåg Värnamo-Kalmar.
18.00: buss Kalmar-Öland.
20.00: konsert med Sveriges för närvarande i särklass bästa artist. Håkan är så fantastiskt bra!
 
 
Jag känner mig fortfarande alldeles efter-konsert-rusig och har till och med slutat sörja min solbrillor som krossades under x antal fötter när Ramlar fick publiken att explodera efter den inledande Det kommer aldrig va över för mig. Någonstans där i publikhavet lyckades jag uppnå den där speciella känslan av total lycka när man blir ett med musiken och inte har en enda tanke i huvudet. Sällskapet gjorde inte konserten sämre - ett efterlängtat återseende av mina kära Kalmar-vänner. 
 
 
22.30: hamburgare i Borgholm.
23.00: buss Borgholm-Kalmar.
01.00: hemma i Hannahs lägenhet, redo att sova.
 
Dagen

07.00: slår mycket motvilligt upp ögonen. 
08.00: tåg Kalmar-Värnamo.
11.00: hemma.
12.00-19.30: jobb.
20.30: styrketräning. (ett grymt bra och svettigt cirkelträningspass som beskrivs närmare vid ett senare tillfälle)
 
 
21.30: lagar mat att bjuda på imorgon på jobbet. 
22.18: pajen är klar och jag kan äntligen sjunka ner i fåtöljen framför tvn och med datorn i knät.
Inom kort: sover.
 
/A.

Att leka Ernst

Förkylningen är nu inne på dag nummer 9. Har försökt vara duktig. Duktig är givetvis att vila i det här fallet. Igår hade jag ont i halsen på morgonen, men tyckte att det var näst intill borta framåt kvällen. Rev av ett cirkelträningspass med Lisa efter jobbet, det var rejält svettigt trots att jag tog det lite lugnt med vikterna. Idag är statusen: ont i halsen och därmed vila. 
 
Är så less på det nu. Är bara en förkylning, något som inte ägnades särskilt stor uppmärksamhet innan träningen blev en självklar del av livet, men nu är det otroligt jobbigt.
 
Hoppas så på att vakna helt utan halsont imorgon. Jag vill verkligen få springa nu!
 
Istället för träning blev det lite "pyssel" idag. Åkte iväg och köpte lite färg efter jobbet och påbörjade en liten förvandling. Tänk vad lite färg kan göra! Och, som jag nämnde på Instagram: det var riktigt kul att leka Ernst. Imorgon fortsätter förvandlingen av ett gammalt nattduksbord från den första halvan av 1900-talet. 
 
 
 
 
/A.

Miserabel photoshoot

Jag kan stå på händer! I helgen lärde jag mig denna konst, som min idrottslärare omöjligt kunde lära mig. Men Sandra och Vickan hade tålamod, bra pedagogik och så hade vi en hel sandstrand till vårt förfogande. Genom att landa mjukt blev det inte längre särskilt skrämmande att slänga upp benen i skyn. 
 
Idag praktiserade jag min nya akrobatiska färdighet på gräsmattan. X antal misslyckade försök och några bra emellanåt. Skulle försöka ge mig på att fånga det med självutlösaren på mobilen vilket gick mindre bra, men bra träning var det. Sedan fick mamma agera fotograf, dessvärre var hon nog ännu sämre än när självutlösaren gjorde jobbet, haha. 
 
Varsågoda, njut av denna akrobatiska människa. Först ut är bilderna tagna med självutlösaren:
 
 
 
 
Sedan tog mamma över kameran. Med fullt fokus lyckades hon efter tio försök fånga mig i rätt ögonblick: 
 
Ge er ut i trädgården och öva nu. Det här var ta mig tusan det roligaste på länge!
 
/A.

Sommar i P1

Med Åhus följde halsont och utebliven träning. Konstigt nog ingen förkylning, bara rejält ont i halsen. Det går dock åt rätt håll, idag hade jag mest ont när jag vaknade och nu är det nästan borta. Håller tummarna för halsontfritt och träningstätt imorgon! 
 
Annars är livet fint, har nu avverkat tre dagar i min favoritaffär. Van vid 8 timmars plugg varje dag är det en befrielse att få jobba och prata med härliga kunder dagarna i ända. 
 
För att inte klättra alltför mycket på väggarna blir det istället en och annan promenad, allt som oftast med Sommar i P1 i lurarna. Jag kan verkligen rekommendera Kristian Gidlunds sommarprat för er som ännu inte lyssnat på det. Hans mycket gripande historia får mig att känna en viss tacksamhet över att jag har ont i halsen och ingenting annat. Livet är inte rättvist, det är ett som är säkert.
  
Lyssna: Sommar i P1 med Kristian Gidlund 20130630 13:00
 
 
/A.
 
 

Om helgen ändå kunde vara lite längre

Min semester är slut. Imorgon påbörjar jag mitt 13 dagar långa arbetspass med början i min favoritaffär; lanthandeln. Dagarna med beachfotboll i Åhus har varit precis lika bra som de brukar vara. Tillsammans med 10 taggade brudar kan det inte bli annat än bra. Torsdagen och fredagen ägnade vi åt att göra precis vad vi ville, det vill säga lite trixande med bollen på stranden, lite grill och lite chill.
 
 
 
Gårdagen ägnades åt gruppspelet, där vi vann gruppen med fem vinster och en förlust. Vidare till A-slutspel där vi idag åkte ut i åttondelsfinalen på straffar. Alltid tråkigt att förlora, men samtidigt är vi nog alla nöjda ändå - det är ju faktiskt mest (eller egentligen enbart) en kul grej. 
 
Och kul, det hade vi! 
 
Jag, Emelie och en halv Malin mellan två av dagens matcher.  
 
Förutom x antal minuters kamp om bollen på en sandstrand hann vi även med en löprunda på fredagkvällen. 7 kilometer med sådär lätta ben som uppenbarar sig alltför sällan. Fötterna har tejpats hårt och har överlevt sanden. En blå lilltå är den enda skadan i år, även om det löjligt nog gör nedrigt ont. 
 
Nu sitter jag här framför datorn med en kaka i handen och laddar inför morgondagens jobbpass. Lite tröttare, lite gladare och lite brunare. Tack för i år Åhus, vi kommer tillbaka. 
 
/A.
  

Åhus

Den 4 dagar långa semestern är inledd. Nu är vi på plats i Åhus för att spela beachfotboll. En helhärlig helg med ett helhärligt gäng!
 
 
/A.

RSS 2.0