Absolutely no decorum

Jag borde just nu stå och platta håret och välja ut kläder inför kvällen. Istället sitter jag med datorn i knät, fast i YouTubes underbara värld. Det här klippet kommer gå på repeat bra länge nu. Trots att han är hes och inte helt hundra, är de ändå just det - helt hundra. Lyssna, njut och ha en härlig lördagkväll!...And I know that the times are rough, but I won't play dead while I'm alive.

/
A.


Distansrekord!

Nytt distansrekord på cykel - 51,2 km! Var ytterst nära en vurpa, har fått sår efter pedalerna på benet och genomsvettiga kläder som väntar på att tvättas - gött!

De första två milen gick hur enkelt som helst! Jag repeterar, hur lätt som helst! De två sista var gick mindre lätt, har aldrig varit med om någon liknande motvind tidigare. Bra träning inför Vättern! En glasspaus på halva vägen gjorde denna lilla lördagstripp ännu bättre, glass och sol är en bra kombination.

Den nedrans motvinden drog ner vår medelhastighet, som faktiskt låg kring 30 km/h efter en timmes körning. Attans!


/A.

Helgplaner

Har avverkat en liten runda ikväll. 4 kilometer blev det, de sista för den här veckan. Började med lugna 6 min/km och avslutade den sista kilometern i 5-minuterstempo. Pulsen var lika hög i 6-minuterstempo som den var i 5-minuterstempo för två månader sedan. Konditionen är ett minne blott! Positivt är att jag inte kände av vaden någonting alls, känns fantastiskt bra!

Imorgon ska jag slänga mig på cykeln klockan nio på förmiddagen och möta upp Ida som nu tillfrisknat. :) Om allt går som planerat ska vi cykla några mil och sedan anmäla oss till Halvvättern om vi inte hunnit ångra oss tills dess, hehe. Fotbollsmatch klockan 13.00. Självklart ska jag närvara som supporter! Sedan blir det grillfest med laget.

På söndag hade jag tänkt styrketräna och vara social på släktmiddag.

Ser ut att bli en bra helg - en fullproppad helg!

/A.

Tvist

Vilodag, men med en liten tvist.

Ofrivillig vilodag skulle man kunna säga. Framskjuten träningsdag skulle man också kunna kalla det.

Jag och Ida skulle invigt hennes nya cykel (!) med en runda efter jobbet ikväll. Hon mådde dessvärre inte så bra, så vi får ta det i helgen istället.

Min dag förvandlades då till vilodag, så när som på mina 10 minuters jogg. En vilodag ska absolut inte få snuva mig på det, nu när jag äntligen får springa lite igen! Så denna dag har innehållit 2,5 kilometer löpning, eller kanske snarare jogg. (Blev lite mer än 10 minuter, men så noga kan det faktiskt inte vara.) Om man inte räknar förmiddagens tennis och volleyboll i Magdas trädgård som träning, vill säga. Men njae, det får nog mer gå under kategorin frisk luft och trevligt sällskap.

Trött som tusan, dags att sova!
/A.

Från cykelskor till löparpjux

Kom hem efter jobbet med ambitionen att cykla en lång runda innan fotbollsträningen. Ett icke alltför samarbetsvilligt huvud satte stopp för de planerna. Efter migränmedicin och två timmars sömn vaknade jag som en ny människa, redo att hoppa upp på cykeln.

Klockan hade då hunnit bli fem. Eftersom träningen börjar vid halv sju på onsdagar fick det därmed bli en liten kompromiss. Ingen långrunda, men ändå en liten tur på sadeln.

Och vilken cykel sen!
Jag är tokkär i den, värd varenda krona! Det är sådan otrolig skillnad mellan att cykla och att cykla, det förstår jag nu i efterhand.Efter två mil på cykeln svirade jag om till löparskor och åkte iväg till fotbollsträningen. Någon fotboll blev det inte för min del, men rask promenad, 2 kilometers jogg, lång stretch och slutligen den fasansfulla övningen 90 grader i några omgångar.

Tid:
47:09 min
Distans: 20,3 km
Medelhastighet: 25,8 km/h

/A.

Update

Det gick kalas hos kiropraktorn igår! Han sa att blödningen i stort sett är borta, de ställen han knappt kunde röra utan att jag skrek de första gångerna, känns ingenting nu! Just nu är det mer som en lårkaka fast i vaden. En vadkaka!
Så, what to do?

Jag får börja med att jogga lätt i 10 minuter, 3 dagar i rad. Om det känns bra får jag utöka det, samt börja träna fotboll. Första fotbollsträningen max 20 minuter, om det känns bra får även det utökas. Jag är så himlans glad! Äntligen! Hoppas innerligt att det har vänt helt och hållet, och att det inte kommer något bakslag.
En lite lustig konversation igår:

- Du är otroligt stel i alla muskelfästen...
- ...Eh, jaha...?
- Stretchar du mycket?
- Hehe, det där med att stretcha har aldrig varit min grej riktigt.
- Jag märker det!


Alla som känner mig/har spelat fotboll med mig/har tränat med mig vet att jag hatar att stretcha. Att jag alltid bara kör en enkel strech för vaderna, resten struntar jag i. Har aldrig känt att det ger mig någonting. Nu får det nog bli ändring på det också!
/A.

I valet och kvalet

Jag och Ida ska ju som bekant genomföra En Svensk Klassiker nästa år. Nu till den stora frågan...
...Ska vi börja med Lidingöloppet nu i höst eller med Vasaloppet nästa år?

Har även fått för oss att köra ett lopp på cykel i år. Nu till den andra stora frågan...
...Tjejvättern eller Halvvättern? Fixar man 15 mil på cykel på så kort tid? (12 juni)

Jag har alltid varit emot alla "tjejgrejer". Själva Tjejvättern i sig har jag ingenting emot, men att det bara är till för tjejer stör mig faktiskt. Även killar kan väl vilja köra 10 mil? Varför begränsa det till halva befolkningen? Varför göra den lättaste delen till en tjejvariant?

Redan på idrotten gick jag i taket över idrottslärarens "Killar, ni gör 20 armhävningar, tjejer, det räcker om ni gör 10 på knäna!" Hrmpf! Skulle jag göra armhävningar på knäna pga att jag är tjej? Aldrig.

/A.

Juni, juli, augusti

Jag kan inte fatta att jag sitter på altanen i shorts och linne med lunchen och datorn framför mig, och det är bara april! Sist det var snö, var ju bara några veckor sedan. Galet! Kommer bli jobbigt när bakslaget kommer sedan, för det lär det göra. Regn och rusk och aprilväder. Bäst att passa på att njuta av högsommarvärmen när man kan!

Juni, juli, augusti-feeling i april? Inte mig emot!

Känns mindre inspirerande att åka iväg och jobba nu bara, men det blir nog bra när jag väl kommer dit. Kiropraktorn ska få sig ett besök också, spänningen är olidlig...

Blev förresten vinst i seriepremiären igår, bra jobbat brudar!


bild från träningshelgen...

/A.

Back on track?

Efter att ha sett seriepremiären från sidan av planen kunde jag inte hålla mig när jag kom hem. Jag kände att jag var tvungen att testa att jogga en liten, liten runda i kvällssolen.

Resultat?
En överdrivet megaglad Alexandra som inte kände någonting alls i vaden under 4 små härliga kilometer!! Kan det ha vänt? Vågar jag hoppas? Man ska inte ropa hej förrän man hoppat över bäcken, dvs. Jag ska inte hoppas för mycket förrän jag besökt herr Kiropraktor imorgon. Men glad är jag allt. Lycklig. Äntligen!

Tänk att så lite kan göra så mycket!

Tid: 22,45 minuter
Distans: 4 km
Medeltempo: 05:41 min/km

/En överlycklig A.

Jag är med...

...cykel!

Idag åkte jag och Ida iväg till Sportson i Jönköping för att köpa varsin cykel.

Efter mycket om och men blev det ingen racer utan en hybrid. Eftersom det nästan är nödvändigt för mig att cykla på grusvägar emellanåt rekommenderade de att inte köpa en racer. Även om det var lockande...

Hade nästan bestämt mig för en Nishiki Comp, när en annan försäljare kom och frågade om jag ville ha hjälp medan den andra killen var ute och letade efter storlekar till Ida. Jag passade på att fråga honom vad han tyckte om den cykeln, om den passar för Vätten osv... Han tyckte då att jag skulle satsa på en Nishiki Pro SLD istället. Som dock var något dyrare... Sagt och gjort. Han lyckades övertala mig, och jag litade blint på hans kunskap. Eftersom jag själv har noll koll när det gäller cyklar hade jag inte så mycket annat till val, kände jag. Jag litade helt enkelt på honom och köpte det han rekommenderade!Jag har nu testat cykeln, de nya cykelbyxorna och cykelskorna. Väldigt lustig känsla att sitta fast i pedalerna. Jag är verkligen toknöjd! Är otroligt glad att jag följde hans råd, även om jag säkert hade blivit jättenöjd med den andra cykeln också.

Nu längtar jag tills Ida får sin cykel också!

Tack Joakim på Sportson i Jönköping!

Distans:
24,00 km
Tid:
55:21 min
Medelhastighet: 26 km/h

/A.

Framsteg

På grund av tidsbrist blev det 4 små kilometer på rullskidorna idag. Bara en vurpa - framsteg! :)

/A.

Det där varvet

Startbeviset till Göteborgsvarvet kom idag. Känns inte särskilt upplyftande att verkligen tvingas inse att det inte blir någonting med det. Inte ett steg. Det känns riktigt visset just nu. Jag vill ju bara få springa! Hade verkligen sett fram emot Göteborgsvarvet, det var mitt stora mål. Visst finns det fler lopp, men är man är inställd på något så är man.

Men, å andra sidan har jag aldrig varit så nära att få springa igen som nu. För varje dag som går utan löpning kommer jag löpningen ett steg närmare. Ingenting blir bättre av att deppa, även om jag faktiskt kan tycka att det finns befogat depp. Att inte kunna springa på grund av en vad är verkligen ett i-landsproblem. Sett till det stora hela ett väldigt litet sådant. Men ändå otroligt jobbigt...

Var förresten och kollade på lite kläder innan idag. De jag testade satt alldeles för hårt om överarmarna men löst i övrigt. Kanske är dags att sluta styrketräna nu?

/A.LSD, någon?

Idag har det varit en bra dag!

På förmiddagen träffade jag Magda och övade inför en liten "spelning" på ett 60-årskalas. Åkte iväg och hämtade ut mitt pass hos polisen. Kortet blev som vanligt mindre charmerande. Jag ser skräckslagen och hård ut. Hård på fel sätt, så att säga. Efteråt bar det iväg till jobbet med en sallad i knät. Förstår inte hur jag kunde vara så dum att välja en sallad framför en baguett när jag skulle äta i bilen. Salladen innehöll bland annat rutten avokado, en riktig höjdare, hrm...

Jobbade. Tränade. Började med att cykla i 20 minuter på träningscykeln och sedan blev det styrketränade. Sit-ups och olika former av plankan, 90 grader och så lite fria vikter. Ett helt okej pass!

Började omedvetet nynna på en Kent-låt innan, LSD någon? Helt klart en av Kents bästa låtar, dock är jag lite tveksam till titeln. Att jag började nynna på den beror nog på att Sofia är hemma från Stockholm nu i veckan. Kent är Sofia i mitt huvud. De hör ihop på något sätt. Hoppas på att träffa henne snarast. Så, denna låten tillägnas mitt lilla Ylle.
/A.

Träningsläger

Kom på att jag glömt lägga upp bilder från helgens träningsläger. De är allt bra snygga, mina lagkamrater!
/A.

Asfalt känns

5,5 kilometer, två vurpor och tre blåsor senare och en upplevelse rikare!

Jag har bara en sak att säga - länge leve antika ting!

Min 80-talsutrustning gick minsann inte av för hackor! Eller den hade kanske kunnat passa mig bättre, men utrustningen i sig var det faktiskt inget större fel på.

Tog mig med hjälp av bil till en raksträcka med asfalt. Parkerade bilen och tog på mig de cirka tre centimeter för stora pjäxorna. På med reflexhjälm och så hjälm, såklart! Med motsvarigheten till stapplande steg tog jag mig sakta men säkert framåt. Stakade. Försökte hålla balansen och inte köra alltför nära vägkanten och det lömska gruset. Det gick alldeles utmärkt tills det kom en bil som jag försökte se någorlunda proffsig ut inför. Haha, det resulterade i en rejäl vurpa. Det var ungefär som att halka på ett bananskal, men men rullskidor under fötterna. Såhär i efterhand kan jag kanske tycka att jag borde ha lyckats rädda upp situationen med hjälp av stavarna, men icke. De var mest i vägen och gav dessutom blåsor på händerna.

Efter 5,5 kilometer nöjde jag mig. Då hade jag hunnit med ännu en vurpa. Positivt är att det gick betydligt enklare ju längre jag åkte. Övning ger färdighet! Tiderna bryr jag mig faktiskt inte om att skriva ut här idag... Debuten är avklarad, och det blir definitivt fler turer på hjul.

/A.

Full rulle

Förhoppningsvis blir det lagom mycket rulle om några minuter när jag ska ut i det underbara vårvädret. Har lyckats fixa ett par rullskidor med antikvärde! Min farbror åkte en hel del back in the days, så hans rullskidor från 80-talet tillsammans med min brors pjäxor från samma årtionde ska nu testas. Med dubbla fotbollsstrumpor sitter 41:orna som en smäck! Ska bara leta fram ett par stavar också. Och en extremt plan väg! Inte minsta tendens till lutning vill jag ha.

Borde kanske kontrollera att pjäxorna och skidorna verkligen passar ihop nu innan jag ställer in mig på totalt på denna debut, men det borde de göra. Jag hoppas verkligen att de gör det, annars blir jag otroligt besviken.

Må jag sitta här igen om några timmar, utan blåmärken och skrubbsår!

To be continued...
/A.

Åter till styrkan

Igår gick jag tillbaka till hantlar, skivstänger och maskiner. Medan termometern visade 18 grader utomhus, gick jag motvilligt in. Väl inne, gick det faktiskt riktigt bra!

Tränade som vanligt alldeles för många muskelgrupper för att det egentligen ska vara bra, men jag tänker att det inte spelar någon större roll när mitt mål ändå inte är att få stora svällande muskler utan mest ett komplement till löpningen. Den senaste tiden har det av naturliga skäl blivit mer styrketräning än vanligt, men så fort löpningen är tillbaka i mitt liv, kommer antagligen de passen försvinna. Jag tycker helt enkelt inte att det är superkul.

Målet framöver är att köra ett pass i veckan i gymet. Bör fokusera på ben och bål, men igår blev det även lite armar för att variera. När det bara finns en maskin för just ben, blir det lite trist att bara hålla till vid den i en timme. Och kanske inte superbra heller.

Jag har tidigare märkt att mina blodkärl "sprängs" på ett mycket mystigt sätt om jag tar i för mycket. När jag kom hem igår och tittade mig i spegeln upptäckte jag att jag var rödprickig runt hela ögonen. Det tar jag som ett tecken på att jag faktiskt jobbade på bra! ;)

/A.

Klyschor

Klockradion skrällde igång Kung i baren klockan 05:45 imorse. Ett mycket märkligt val av radiomusik vid den tidpunkten kan jag kanske tycka, men vaknade gjorde jag iallafall! Lyckades ta mig ut på en fyra kilometer lång morgonpromenad. Det finns två sätt att starta en riktigt bra dag på, det ena är med en morgonpromenad och det andra är med en lång sovmorgon. Båda alternativen följs givetvis av en god frulle och litervis med kaffe.

Nu känner jag mig minsann redo att möta dagen. Fånga dagen. "Fånga dagen pojkar, gör något stort av era liv!" som Mr Keating säger i Döda poeters sällskap. Lite filmkunskap såhär på morgonkvisten kan väl aldrig vara fel? Slut på svammel och klyschor om att fånga dagen, nu måste jag pysa iväg till jobbet. Även om det faktiskt är en av de bättre klyschorna som finns...

Adjöken!
/A.

Upptäcktsfärd

Ett snabbt samtal till Ida och saken var biff! En cykeltur med möte på halva vägen var planen, och den höll vi ganska bra. Upptäcktsfärd på små mysiga grusvägar med lite mindre trevligt rullgrus. Blev med andra ord väldigt lugnt tempo emellanåt. Lägg till solsken, en sjö och en tretton år gammal Kånken på ryggen, så har ni min kväll. Jag har verkligen börjat tycka om att cykla. Inte bara tycka att det är okej, utan faktiskt tycka om det. Det är inte i samma klass som löpning, men det tar sig. Ska bara skaffa en vettig cykel också, så blir det nog ännu roligare! Tips på bra cyklar mottages tacksamt!Vaderna känns otroligt stela efter veckans mil på cykel. De är inte vana vid att få arbeta på det sättet, känns det som. Men de kommer bil härdade, det ska jag se till!

Med 40 minuters pratpaus innan hemfärd blev det en extra trevlig runda. Tack för idag, Ida!Istället för de gamla hederliga siffrorna:


/A.

Tvära kast

Från att ha stått och frusit vid sidan av en fotbollsplan hela förmiddagen till att ta på sig vit skjorta och svarta byxor för att servera på bröllop - här är det minsann tvära kast!

Den här helgen är det träningsläger på hemmaplan som gäller. Just i detta nu har vi spelat klart den prestigefyllda träningsmatchen mot ärkerivalerna GIS. Hoppas självklart att vi vann! Eller vi och vi, jag är ju inte delaktig, men än dock...

Håll alla era tummar för att inget rödvin spills på bruden (eller någon annan) samt att maten håller sig kvar på tallrikarna.

Ha en fortsatt trevlig lördag!
/A.

Badminton och cykling i en salig röra

Ibland undrar jag varför jag inte kan lära mig att säga nej.

Jobbade som sagt några timmar denna eftermiddag och cyklade sedan hem. Hade tänkt mig en lugn kväll framför tvn med god mat och den obligatoriska fredagschokladen.

Istället för att tacka nej till erbjudandet om badminton hörde jag mig själv säga: "Okej då, jag kommer väl och spelar även om inte Carro kan!"


bild lånad från internet.

Så efter jobbet trampade jag hemåt i en för mig rasande fart och sedan blev det alltså badminton utan min kära partner. Det var riktigt kul och faktiskt riktigt jobbigt! Trodde aldrig att det skulle vara jobbigt. Hårt golv var kanske inte det bästa för min vad. Det är lätt att vara efterklok... En sak är iallafall säker och det är följande...

När det är tävling på gång har jag svårt att säga nej!


Nu tar jag min fredagschoklad och kollar på Spring. Fredagsmys på hög nivå!

Cykling hem från jobbet:
Tid: 40:26 min
Distans: 15,6 km
Medeltempo: 02:35 min/km eller 23,1 km/h

/A.

Ändrade planer igen

Hemma i två timmar innan det bär iväg till jobbet igen. Blev ändrade planer! Mina små brorsdöttrar är här och har bakat blåbär/hallonpaj. Kommer sitta fint efter min extremt effektiva styrketräning här hemma. Har dock inte genomfört den än, men effektiv ska den minsann bli!

Tänkte tigga skjuts till jobbet sedan, med cykeln på cykelstället. Om jag lyckas med det får jag iallafall lite frisk luft och träning efter jobbet. Benen skriker efter att få springa, men får nöja sig med att trampa så länge. De får helt enkelt vara glada för det lilla.

Kul att jag pratar om mina ben som om de vore små människor...

/A.

Fredagsfrulle

Jag vaknade och insåg att det både är fredag och fint väder. Glädje.

Nu sitter jag med min frulle framför Nyhetsmorgon. Äggmacka, smoothie med keso, yoghurt, mango, hallon och banan samt kaffe. Kaffet bredvid - inte i smoothien, hehe.

Efter jobbet idag blir det antagligen en cykelrunda eller lite styrketräning. Håller det här vädret i sig blir det cykel, alla gånger! Sedan kan det bli badminton ikväll. Jag och min kära arbetskamrat Carro ska utmana två kunder i affären på just badminton. Prestigen är otroligt stor. Blir det förlust mörkas resultatet. Om det däremot blir vinst kommer ni garanterat att märka det!

Nu pratas det om blodgivning på Nyhetsmorgon. Måste ta tag i det där!

/A.


Jag vill ju bara få jaga en boll

Jag har tidigare känt att fotboll inte längre är min grej. Att det inte känns så himla givande att springa och jaga en boll. Idag var det träningsmatch mot P-96 och jag stod vid sidan av planen. Det var allt annat än kul.

Suget efter fotboll blev helt plötsligt enormt stort! Allt jag ville var att kränga på mig fotbollsskorna och återta min plats som högerback. Jag ville springa, fightas, vara ful i spelet och ta ut alla aggressioner på plan. Jag ville göra det fåniga som fotboll går ut på. Jag ville helt enkelt att springa och jaga en boll.

I helgen är det ytterligare två träningsmatcher. Jag kommer tålmodigt stå vid sidan av planen och längta. Vänta på klartecken från kiropraktorn. Nu orkar jag snart inte vänta längre. Jag klarar inte mer. Jag vill springa intervallpass, långpass, backpass, distanspass, göra passningsövningar och spela match.

Jag är klar med perioden med styrketräning nu. Finito. Det är inte roligt längre.

/A.

Byta fokus

Efter att ha gjort iordning kvällens köttgryta gjorde jag misstaget att sätta mig i fåtöljen framför tvn. Självklart blev jag otroligt seg och inte det minsta sugen på att göra någonting nyttigt med restan av dagen. Då fick den disciplinerade Alexandra ta över!

På med träningskläderna, ut med Garmin till att söka satelliter, på med cykelhjälmen och iväg på cykeln. Körde 10 stycken "5-minuters-intervaller" med en minut mellan varje. Att kalla det för intervaller är väl egentligen att överdriva, men försökte trampa på hyfsat ordentligt iallafall. Som nybörjare på cykel känner jag att det är väldigt lätt att bara trampa på utan att ta i särskilt mycket. Det var just därför jag valde att lägga upp passet med 5-minutare.

Till en början kändes 5 minuter som väldigt lång tid. Hade lite för lite kläder på mig och frös lite lätt. Med kylan kom de negativa tankarna. Tvingade mig själv att byta fokus. Från att ha stirrat på nedräkningen av de 5 minuterna valde jag istället att koncentrera mig på sträckan. Bestämde att jag borde hinna ungefär 2 kilometer under varje 5-minutare. Genast blev det mycket enklare att trampa på. Tävlingsmänniskan kom fram. Klart jag skulle fixa 2 kilometer! Från att ha önskat att de 5 minuterna skulle ta slut så fort som möjligt önskade jag nu helt plötsligt mer tid. Tid till att verkligen hinna trampa de där kilometerna...

Tid: 01:06:28
Distans: 25,00 km
Medeltempo: 02,39 min/km eller 22,6 km/h

/A.

Bantning är ingenting för mig

Många människor springer sig i form. Tappar kilon och blir smala. Jag gör precis tvärtom!

Sedan jag började löpträna har jag verkligen gått upp i vikt! Allt är löpningens fel! Eller, snarare är det väl så att jag inte sprungit på evigheter och kroppen och hjärnan är inställd på att äta lika mycket som tidigare. Så egentligen är det kanske sedan jag slutade löpträna, beroende på hur man ser det. Utan löpningen hade inte kroppen varit inställd på mat i mängder. Men, lika glad är jag för det! Hade det varit för bara ett år sedan hade jag inte tagit det på det sättet. Då hade det varit lite mer åt det panikartade hållet.

Det enda jobbiga nu är att jag måste hoppa i jeansen på morgonen. Börjar på det översta trappsteget och hoppar mig sedan ner. Vid det nedersta trappsteget brukar jeansen sitta på plats.

Med tanke på hur stressigt jag brukar ha det på morgonen är detta ett irriterande och tidskrävande moment. Ska därför bli skönt att få börja springa igen, även av den anledningen. För att slippa hoppa i jeansen på morgonen. Då kan jag istället njuta en minut extra av mitt kaffe och kanske hinna se hela nyhetssändningen på Nyhetsmorgon.

Jag älskar mat. Och kaffe. Och löpning. Bantning är helt enkelt ingenting för mig.

/A.

Promenerande

Den här veckan går i promenadernas tecken! Har avverkat 4,5 kilometer nu ikväll efter jobbet och planerar en morgonpromenad innan jobbet imorgon. När springvilan är över kanske de ersätts av en och annan morgonjogg. Jag har kommit fram till att jag inte bara saknar själva löpningen. Jag saknar naturen, luften, friheten. Ett ganska sunkigt styrketräningsrum i en idrottshall går inte att jämföra med en skogsväg och fågelkvitter.

Det hade redan börjat mörkna när jag gick ikväll. Eller redan vet jag egentligen inte, det mörknar ju senare än någonsin, men ändå. Det hade börjat mörkna och småregnade lite men var ändå jättehärligt. Frisk luft och vacker natur. Jag börjar verkligen bli gammal...

Någonting har verkligen förändrats. För drygt ett år sedan lockade inte skogen och naturen. För ett år sedan drömde jag verkligen inte om fjällvandringar med mysiga fjällstugor. Inte heller Fjällräven-ryggsäckar fanns med på önskelistan. Vad händer?

/A.

Klantig

OBS! Varning för mindre trevligt inlägg med mindre trevlig bild!

När jag satt ute i solen igår upptäckte jag att mitt compeed som satt på hälen börjat korva sig i kanterna. Fick för mig att jag skulle dra bort det och sätta dit ett nytt, fräscht. Hur kunde jag vara så dum?

/A.

Bra dag

Kiropraktorn fick sig ett besök denna eftermiddag. Det gjorde fruktansvärt ont när han masserade vaden, han hittar verkligen den exakta punkten som gör så ont att ögonen tårar sig. Vill man vara fin får man lida pin - vill man bli bra får man lite smärta ta.

Dessförinnan var jag ute i solen. Satt på trappan och läste tidningar och njöt av solen. Drömde mig bort till fjällstugor och vandringsleder...Efter besöket hos kiropraktorn drog jag och Sandra upp till gymet och tränade riktigt bra. 50 minuter på träningscykel (det kändes både i rumpan och låren sedan gårdagen) och sedan effektiv styrketräning i 30 minuter. Vid det laget hade Malin anslutit sig som underhållare/tidtagare. Avsutade det hela med 90 grader. Jag vek ner mig efter bara tre minuter idag, Sandra höll ut i fyra. Gaaah, måste hålla ut längre nästa gång!!

Hemma väntade enchiladas på mina tomma mage. Bra ledig måndag som innehållit en timmes promenad, matlagning, slapp i solen, kiropraktor, träning och underbart god mat.
/A.

13. Mitt bästa kosttips

Mitt bästa kosttips är att dra ner på onyttigheterna under veckodagarna och sedan äta kontrollerat, men gott på helgerna. Nu låter det som att nyttigt och gott inte är synonymer, men självklart är även det nyttiga gott. Hur gott är det inte med keso och färskt frukt? ...Rågbröd med skinka och avokado?

En fredag utan choklad är för mig ingen riktig fredag. Precis på samma sätt som en dag utan frukt inte är en riktig dag. ...Dagen blir helt enkelt inte riktigt fullbordad.


/A.

Det lilla

Ibland behövs det inte mycket för att man ska bli glad!/A.

Orange Habanero

Det har verkligen varit en helt fantastisk dag helt spenderad utomhus, så när som på en kvart i styrketräningsrummet.

Förmiddagen innehöll bland annat en 7 kilometer lång promenad med Britta. Vi hann diskutera en hel del. Är så härligt att träffa en kompis och ta en promenad istället för en fika. Iallafall när vädret är som det är idag.

Hämtade Malin vid tågstationen och gjorde dagens största misstag. Skulle hotta upp köttfärssåsen lite och slängde i vad jag trodde var mindre stark chili. Det visade sig sedan vara Orange Habanero. Det blev lite väl hot kan man säga... När jag googlade det fick jag fram följande: Extremely hot, the orange habanero is one of the spiciest peppers in the world. Så himla typiskt mig.

Efter att ha försökt få bort den brinnande känslan i munnen for vi iväg på fotbollsträning. Var ute lite och tittade på, gästade styrketräningsrummet i 15 fjuttiga minuter och tog sedan cykeln för att möta upp Ida.

Vi tog en rejäl runda runt bygden. Ida kämpade på med sin 3-växlade cykel och var glad nästan hela tiden. Det roligaste var när hon under ett stopp inspekterade sin cykel: Jag tror att bromsen ligger på hela tiden, det måste vara därför det går så trögt! Anledningen till att det gick trögt var nog snarare att vi cyklat tre mil och befann oss mitt ute i skogen på en mjuk grusväg. Haha, det var värt ett försök, Ida! ;)

Mister Garmin visade följande siffror vid rundans slut:
Tid: 01:52:37
Distans: 40,64 km
Medeltempo: 02,46 min/km eller 21,6 km/h

Nöjd med dagen sitter jag nu med en skål kesella och färska jordgubbar - life is good.
/A.

Discobowling

Gårdagen blev jättebra! Bowlingen gick käpprätt åt skogen, men jag lyckades till slut få till tre strikes så jag är glad. Jag är med andra ord ingen stjärna på bowling. Efter bowlingen bar det av till Chaplin. Pizzan satt som en smäck, kan jag avslöja. Mycket prat, skratt och även en del kort tagna tre centimeter från ansiktet. Allting var med andra ord precis som vanligt!

Just nu sitter jag framför Nyhetsmorgon och äter frukost. Imponeras av Tilde de Paula! I mina ögon är hon verkligen en riktigt bra programledare, en riktigt bra journalist.

Klockan 14.00 ska jag befinna mig på fotbollsträning. Känns lite surt att spendera dagens soligaste timmar inomhus på en träningscykel. Därför ska jag faktiskt smita lite tidigare från träningen och cykla en lång runda med Ida. Tippar på att det blir 3-5 mil, lite beroende på hur mycket vi cyklar fel. Att vi kommer cykla fel, är ett som är säkert. Frågan är bara hur många gånger och hur långa omvägarna blir...

Här kommer lite bilder från gårdagen:


/A.

Underbart

Har tid att slå ihjäl mellan övning och konsert, närmare bestämt 1.5 timme. Sitter just nu i solen och läser "I de lugnaste vatten." För en gångs skull hade det varit trevligt med en iPione att kunna posta bilder med. Det är just sådana här dagar jag älskar att bo i Sverige. Bra bok och underbart väder - livet är härligt! /A.

Konserthelg

Precis hemkommen från orkesterrep!

Kontrasterna mellan förra helgens The Ark-konsert och morgondagens konsert med synfoniorkestern är ganska stora. Det är tango som står på programmet, kan nog bli en rolig konsert skulle jag tro.

Kanske blir en liten shoppingrunda på förmiddagen. Klädseln är svart med röda detaljer. Det är de där röda detaljerna som ställer till det lite.

Senare på kvällen blir det bowling och mat med fotbollslaget. Om jag känner oss rätt blir det en kväll med massa prat, massa skratt och en hel massa typiska Vickan-kort, dvs kort tagna underifrån, max tre centimeter från ansiktet. Resultaten brukar bli underhållande men mindre smickrande.

Håller just nu på att planera söndagen. Mina små brorsdöttrar ska sjunga på en gudstjänst på förmiddagen, träning 14.00-16.00, eventuellt badminton 17.00 och så kanske en lång runda på cykel med Ida. Ett ganska fullt schema som det ser ut nu alltså. Mer än 24 timmar/dygn hade varit väldigt välkommet.

Nu ska jag njuta av fredagen. Idag blir det i form av en glass jag aldrig tidigare smakat. Må den vara lika god som hallon/lakritsskallar. En skål glass och ett avsnitt av Svensson, Svensson - fredagar när de är som bäst./A.12. Favoritidrott

Med risk för att bli tjatig. Min favoritidrott är faktiskt löpning.

Eftersom jag har spelat fotboll sedan barnsben måste den uppmärksammas här också. Lagidrott är fantastiskt kul! Sammanhållningen på plan, i omklädningsrummet och i helt andra sammanhang när fotbollen inte längre är i fokus, är svår att uppnå i ensamidrotter. Som jag tidigare nämnt är inte fotbollen längre prio nummer ett, men lagkamraterna är absolut kvar i toppen! Om fotbollen hade varit en ensamidrott hade jag lagt av nu, men den härliga stämningen i laget får mig att vara kvar en säsong till.


bild från förra veckans grusträning.

Jag är ingen ensamvarg, förutom när det kommer till att prestera. Social så det smäller om det, är en riktig pratkvarn. Trots det, är löpningen fantastisk. Att ha ett mål att sträva mot och att bara vara beroende av min egen prestation. Går det dåligt, har jag ingen annan att skylla på.

I fotbollen är det tvärtom. Man är helt beroende av alla andra. Vi kan vinna en match, men jag kan vara hur besviken som helst. Sur. Arg. Irriterad på mig själv och besviken över min egen insats. Eller tvärtom. Om vi förlorar, men jag själv faktiskt är nöjd med min egen insats går det ändå inte att vara glad. En förlust är en förlust, oavsett om jag spelade bra eller inte.
Det är nog det jag gillar i löpningen, att bara ha mig själv. Samtidigt som det är precis motsatsen jag gillar i fotbollen, att ha ett helt lag.

/A.

Hoppsan

Fick volleybollen lite fel en gång och kan nu knappt böja pekfingret. Bra när man spelar klarinett och har konsert i helgen. Bra jobbat, Alexandra!

/A.

Volleyboll

Idag var det som sagt volleyboll som stod på programmet. 7 tappra kämpar + en eminent domare var på plats i hallen mellan klocka 17.00 och 18.30. Vårt lag bestod av 50% volleybollproffs och 50% mindre bra amatörer. Jag var en av de sistnämnda, hehe. Vi kämpade på bra i vårt lag tycker jag allt, men var kanske lite ofokuserade emellanåt. Kan vara anledningen till att vi förlorade 3 set av 3 möjliga. Tävlingsmänniskan i mig struntade faktiskt i det idag, för det var ruskigt kul, trots förlust!

Efteråt gjorde vi lite 90 grader och sedan lite styrketräning. Styrketräningen var inte den bästa tyvärr. Ingen vidare struktur på det alls, men bättre än ingenting alls iallafall.

Nu ska jag titta på den andra avsnittet av Spring och längta lite extra efter att få göra just det - springa.

/A.Tiden går fort när man är lycklig

SMHI varnade för storm idag. Jag har då inte sett till någon. Istället skiner solen och kallar på mig och mina ben. Solen får nöja sig med ett par promenerande ben idag. Senare i eftermiddag blir det volleyboll med brudarna i laget och så lite styrketräning på det.

Kom precis på att jag måste fixa ett nytt pass innan Londonresan i maj. Tur att jag kom på det nu och inte dagen innan vi ska åka. Hade varit typiskt mig annars! Blir med största sannolikhet ytterligare ett förfärligt kort att behöva dras med i fem år. Men ingenting kan slå körkortet. Tog det i en automat en halvtimme innan uppskrivningen. Behöver jag nämna att jag har skräck i blicken? Haha, nu kan jag ju skratta åt det, men när jag höll körkortet i handen första gången ville jag mest gråta. Framför mig såg jag en tjej som med stirrande ögon som såg ur att skratta åt en död mus, dessutom med frissigt hår. Det frissiga håret har sin förklaring i gammal permanent i kombination med regn.

Det är två år sedan redan. Tiden går fort när man har roligt! Eller som en arbetskompis man säger - Tiden går fort när man är lycklig!

/A.


Rekord!!!!

Jag och Sandra bestämde oss för att testa 90 grader idag efter träningen. Hade olika delmål med Mathilda som tidtagare. Första målet var 2 minuter, sedan 3, 3,5, 4 och så slutligen 5 hela minuter. Jag har nog aldrig haft så ont i låren förut! Krampen var otroligt nära och efteråt var benen som två stockar som inte gick att rubba. Att Ingemar Stenmark och Hanna Ljungberg klarade över 10 minuter är helt ofattbart. Men kan de, kan vi! Innan semestern ska vi bannemig fixa 10 minuter vi också!


bild från en träning för några veckor sedan. Sandra och jag i full fart med att bli biffiga(re). ;)

Dessförinnan tog jag och Malin en promenad, sedan träningscyklade jag i 40 minuter och körde styrka med armar och mage i fokus. Efter 40 minuter på cykeln droppade det svett från ansiktet och händerna var härliga fuktiga. Eller mer än fuktiga - snarare blöta.

Härlig träning ikväll, jag är nöjd som tusan!

/A.

Sen lunch

Idag är det verkligen ingen ordning på mattiderna! Sitter just nu och äter en ruskigt sen lunch. Tur att den är ruskigt god också! Pastasallad med keso och källarrökt skinka var vad köket hade att bjuda på idag.Gör lite småont i vaden för tillfället, är antagligen efter morgonens massage. Gjorde ont som tusan! Får inte springa än, inte ens testa. Han sa att han tror att jag kan vara igång om två veckor. Hoppas, hoppas, hoppas! Är väl dags att vara realistisk och inse att det inte blir något Göteborgsvarv i år. Jag vill verkligen, men med 45 dagar kvar och ytterligare två veckor utan löpning, kan det nog bli tufft. Klart att det går, men jag skulle inte kunna göra mig själv rättvisa riktigt.

/A.

Superfrulle

Laddar inför återbesök hos kiropraktorn med supergod frulle. Smoothie består av vanilyoghurt, fryst exotisk frukt och banan - helt klart en ny favorit! Eftersom jag är en periodare kommer jag antagligen fortsätta med just exakt den kombinationen i två veckor, tills jag har tröttnat på det och testar något nytt att göra varje dag. Jag känner mig själv vid det här laget... Ska testa lite andra varianter också har jag tänkt. Avokado ska tydligen vara gott i, men jag ställer mig lite tveksam till kombinationen avokado och drickbart.
08:45 hos kiropraktorn, sedan iväg till jobbet i en rasande fart! Tur att prövotiden är slut så jag kan sluta oroa mig när jag råkar köra lite för fort emellanåt, hehe.

Jag har träningsvärk i benen idag! Stark och slank på 17 brännande minuter gav mig träningsvärk! Kanske inte så konstigt med tanke på att jag inte tränat styrka med benen på över en månad, men ändå. Tänk att lite träning framför tvn kan ge lika mycket träningsvärk som ett hårt pass på gymmet.

Hoppas verkligen att jag får klartecken att börja jogga lite. Skulle vara så otroligt skönt att få lämna styrketräningsrummet!

Ha en härlig onsdag!
/A.

11. Favoritkonditionsträning

Nummer elva på listan känns ganska självklar. Självklarare än någonting annat. Löpning!

Förhoppningsvis har löpningen fått konkurrens av längskidorna i slutet av året, men just nu är löpning det enda rätta. Jag längtar som en tok efter att få springa. Det är visserligen fullt möjligt att bli trött och supersvettig på en träningscykel, men det är ju så otroligt tråkigt!
Jag vill ut på långpass med sommarprat i lurarna, distanspass med fåglarnas sång som underhållning, fartfyllda pass med peppande musik i öronen, backpass när min egen otroligt ansträngda andning är jobbig nog att lyssna till utan musik.
Jag vill helt enkelt bara kunna snöra på mig löparskorna när jag kommer hem, lägga ut Garmin på trappan för att söka satelliter och sedan bara låta benen rulla på.
Det finns ju faktiskt tråkiga löppass också. Tunga ben och spöregn är ingen dröm. När man inte får springa är de tankarna långt borta. De är helt och hållet förträngda. Allt man minns är de härliga passen, den härliga känslan. Det är ju den jag vill åt.


Magda och jag efter Göteborgsvarvet förra året. Där kan man tala om sega ben och ansträngd andning!
/A.

Stolt idiot

I min värld är It takes a fool to remain sane den absolut bästa låt som någonsin har gjorts. I min värld är det mer än okej att vara annorlunda. Det är att föredra, till och med.

Det är svårt att inte tycka om Ola Salo när han inför just denna låt håller sitt lilla tal. Jag ber om ursäkt för den skakiga inspelningen och att den avbryts allt för tidigt, men jag var tvungen att släppa kameran och verkligen njuta av låten.Jag är med glädje en lycklig och stolt idiot. En stolt idiot som har tränat lite ben och rumpa samt cyklat. Nu väntar kaffe, dusch och orkester. Allt inom loppet av en halvtimme!
/A.Stark & slank

...på 17 brännande minuter.

Det blev ingen löpning idag. Ska ju faktiskt inte springa enligt kiropraktorn jag var hos förra veckan. Ska till honom igen på onsdag, så det är väl lämpligast att vänta tills dess och höra vad han säger.

The Ark igår var bra, såklart. De är verkligen fantastiskt bra! Blev dock lite väl sent, kom hem vid halv tre inatt, och sedan upp och jobba idag. Att jobba 08.00-19.00 efter 3,5 timmars sömn är inte något att rekommendera.

Efter att ha beslutat mig för att skippa den efterlängtade återföreningen med löparskorna upptäckte jag att jag fått hem min välkomstpremie från Fitness Magazine - en träningsdvd - Stark & slank på 15 brännande minuter.


bild lånad från internet.

Jag hade inga höga förväntningar, men den var faktiskt riktigt bra! Bra övningar och tydliga instruktioner. Om jag lyckades bli stark och slank på de 17 minuterna betvivlar jag starkt, men alltid gjorde det väl någon nytta!

Dagens fjutta träning blev alltså 17 minuter och sedan ytterligare några minuter med magövningar. Man får var glad för det lilla ibland.

/A.

I valet och kvalet

Jag vill verkligen ut och testa vaden innan det mörknar. Har jobbat hela långa dagen och inte fått något solljus överhuvudtaget. Kroppen skriker efter D-vitamin och löpning. En månad sedan jag sprang sist. Känns som att en liten, liten testrunda vore på sin plats. En testrunda som givetvis ska avbrytas vid minsta lilla känning.
/A.

Laddad

Står längst fram vid staketet och väntar på att The Ark ska börja spela. Wohoo! It's time to pray for the end of the weekend, babe! /A.

30 kilometer

Nu har jag avverkat de första milen på cykel. De första av många mil. Tre stycken närmare bestämt - tre ganska jobbiga sådana.

Jag var för ett tag sedan på ett ett cykelmöte där vi ritade upp olika cykelturer i vårt område, som sedan ska ingå i ett projekt för att locka hit turister på somrarna. Det var jag och min Klassikerpartner Ida som representerade vårt område. (vi jobbar på vandrarhem sommartid) Den rundan vi valde att rita upp tänkte jag testa idag.

Min nuvarande cykel är en gammal skraltig sak som aldrig riktigt varit någon storfavorit hos mig. Det kanske inte är supersmart att ha den ståendes ute hela vintern heller, men ändå - ingen supercykel. Innan jag drog iväg på min runda var jag klok nog att pumpa däcken. Luften hade dock försvunnit igen efter bara tre kilometer. Jag övervägde att vända tillbaka hem, men nej! Att cykla utan luft i däcken borde ju bara vara bra. Ju tyngre det går, desto bättre träning!Att välja en runda som till hälften består av grusvägar var kanske inte det bästa valet just denna dag. Kombinationen minimalt-med-luft-i-däcken och mjuka grusvägar är inte optimal. Vid något tillfälle hade det nog nästan gått lika fort att leda cykeln...

Hur som helst. Jag tog mig igenom min antagligen längsta runda på cykel någonsin. Tiden är allt annat än bra, men man måste ju börja någonstans. Nu kan det bara bli bättre. Har ju trots allt inte cyklat någonting alls tidigare, och som alla vet - det man tränar blir man bra på.

Siffror:

Tid: 01:41:15
Distans: 30,8 km
Medeltempo: 18,2 km/h eller 03:17 min/km

/A.

Materialsport

Jag sitter och kollar runt på diverse forum och sidor nu. Funderar på vad jag ska köpa för någon cykel. Jag är verkligen helt okunnig när det gäller cykling. Vilken typ av cykel behöver man ha till Vätternrundan? Ny eller begagnad? I vilken prisklass? Och så skydd av olika slag... Hjälm, knäskydd och säkert en hel massa annat som jag ännu inte tänkt på.

Är dessutom otroligt sugen på att införskaffa mig ett par rullskidor. Eftersom jag inte bor i Norrland kan man aldrig vara säker på när vintern kommer nästa gång. Nu har vi i och för sig haft två riktiga vargavintrar, men det är ju ingen garanti för att det blir likadant i år.

Att rullskidor lockar extra mycket just nu kan ha att göra med mitt spring-förbud. Rullskidor vore ett sätt att få komma ut i naturen, andas in frisk luft och slippa det instängda gymmet med träningscykel och hantlar till sällskap.

Att genomföra En svensk klassiker är ett större projekt än jag först trodde. Men tusan vad taggad jag är! Längtar till att få sitta på en racercykel, ha skidor under fötterna och terrängskor på fötterna. Det jag inte längtar lika mycket till är våtdräkten och paniken över att få vatten i näsan. Äsch, det får bli ett senare problem...

/A.

Grundlurad

Igår var det ju första april. Men inte tänkte jag på det...

Sofia fick tillgång till sin nya lägenhet igår. På kvällen fick jag ett sms...

"Asså du fattar inte vad som hände innan, helt sjukt! Det är Alexander Skarsgård som bor i huset, tror du inte att han är den första vi möter i trappan när vi flyttar grejer?! Herregud och inte nog med det, han frågade om vi behövde hjälp med att bära"

Ja. Jag gick på det. Började skrika hysteriskt och funderade på att ta en Stockholmstripp i helgen. När jag sedan ringde upp, helt uppe i varv och otroligt exalterad, möttes jag av skratt.

Jag blev grundlurad. Grattis Sofia, du lyckades!/A.

Planering

Jag trodde det skulle vara smidigt att beställa biljetter till OS, men nej, där misstog jag mig allt. Det är just nu en drick/kissepaus i skypesamtalet med Johanna, som hittills pågått i två timmar. Dennes syster sitter bredvid mig och småtjattrar. Vi försöker komma överens om vilka grenar vi ska ansöka om biljetter till. Friidrotten är vi helt överens om, handbollen likaså. Sedan är det simning och tennis som är lite oklart.

Det jobbiga är att man bara deltar i lottningen av biljetter och därmed inte har en aning om man får några biljetter alls, eller en hel massa. Det kan med andra ord bli en riktig flopp, eller en riktig "flipp", och därmed en otroligt dyr historia.

Tänk att se 100-metersfinalen live, på plats i London under OS. Det hade varit hur häftigt som helst!/A.


Tips!

En bild på en diskbänk med lite ätbart på. Strunta i att bilden är tagen snabbt som tusan, i dåligt ljus och med totalt fel inställningar...Jag snöar alltid in på saker och ting. Just nu jag totalt insnöad på smoothies. Har nog ätit/druckit ett 10-tal hittills den här veckan. Alla har gjorts på samma sätt. 2 deciliter vaniljyoghurt, en halv banan och en halv förpackning fryst exotisk mix. Släng i allt i mixern, mixa, häll upp i glas, njut.

Medan ni njuter av en smoothie á la Alek, njuter jag av en The Ark-konsert. Mot Göteborg med skräckblandad förtjusning! Jag som har lovat mig själv att aldrig någonsin köra i Göteborg igen. Drömmer fortfarande mardrömmar om Nordstan och Korsvägen.

/A.

Effektiv

Den här morgonen är verkligen effektiviteten på topp! Har gjort mig i ordning och packat in klarinetten och pianot i bilen, packat träningskläder, "konsertkläder" och dessutom hunnit förbereda en smoothie som ska förtäras efter jobbet. Nu ska det dessutom hinna bloggas här med. Samtidigt som jag tittar på Spring! Och äter frukost bestående av rågbröd, kaffe och en smoothie med exotisk frukt! Denna simultanförmåga förvånar även mig själv faktiskt.

Njut av fredagen!

/A.

RSS 2.0